Moguće potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini

Bez autora
Aug 24 2011

Nova runda pregovora sa Ukrajinom u cilju potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini, kao koraku bliže članstvu Crne Gore u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, odražeće se u periodu između 12. i 14. septembra. U Ministarstvu ekonomije ovih dana rade na dokumentima potrebnim za taj sastanak. Rezultat tih pregovora mogao bi biti potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini, imajući u vidu pozitivne i konstruktivne naznake ukrajinske strane tokom prethodnih konsultacija početkom avgusta. Kijevu je tada dogovoreno da se otpočnu pregovori o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini, koji predstavlja proces odvojen pristupanju STO-u, ali neophodan da bi se izašlo u susret ukrajinskim zahtjevima. Zaključenje tog sporazuma Crnoj Gori bi otvorilo vrata za punopravno članstvo u STO, ali bi i Ukrajina i Crna Gora dobile povoljniji pristup tržištu roba i usluga. Na ovaj način oba procesa bi bila okončana istovremeno...

Moguće potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgoviniNova runda pregovora sa Ukrajinom u cilju potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini, kao koraku bliže članstvu Crne Gore u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, odražeće se u periodu između 12. i 14. septembra. U Ministarstvu ekonomije ovih dana rade na dokumentima potrebnim za taj sastanak.

- Rezultat tih pregovora mogao bi biti potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini, imajući u vidu pozitivne i konstruktivne naznake ukrajinske strane tokom prethodnih konsultacija početkom avgusta - ocijenio je za Pobjedu pomoćnik ministra ekonomije Goran Šćepanović.

Istovremeno

-U Kijevu je tada, kako kaže, dogovoreno da se otpočnu pregovori o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini, koji predstavlja proces odvojen pristupanju STO-u, ali neophodan da bi se izašlo u susret ukrajinskim zahtjevima. Zaključenje tog sporazuma Crnoj Gori bi otvorilo vrata za punopravno članstvo u STO, ali bi i Ukrajina i Crna Gora dobile povoljniji pristup tržištu roba i usluga. Na ovaj način oba procesa bi bila okončana istovremeno - rekao je Šćepanović.

On je precizirao i da su na posljednjim konsultacijama, u kontekstu pregovora za članstvo u STO, prihvaćene do sada dogovorene pozicije - potpuno usaglašavanje carinskih stopa na industrijske proizvode, 70 odsto u oblasti poljoprivrede, kao i prihvatanje oko dvije trećine zahtjeva Ukrajine za otvaranje crnogorskog tržišta usluga vezanih za osiguranje, saobraćaj i pravne usluge.

Integracije

Šćepanović je naveo da je sa Ukrajinom od kraja 2008. godine održano sedam rundi pregovora, kao i da je u cilju pristupanja u STO Crna Gora do sada zaključila bilateralne pregovore EU, Kinom, Švajcarskom, Norveškom, Brazilom, Kanadom, Japanom, SAD-om, El Salvadorom i Hondurasom. Da bi Crna Gora postala članica, kako je rekao, nephodno je da se zaključe pregovori sa svim zainteresovanim članicama ove organizacije.

Članstvo u STO za Crnu Goru, kaže on, predstavlja jedan od ključnih koraka u procesu integracija u međunarodne ekonomske odnose, ali i Evropsku uniju. U regionu jugoistočne Evrope jedino Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina nijesu članice STO, a zajedno sa Rusijom, i Bjelorusijom jedine i u Evropi.

Prema riječima našeg sagovornika, prednosti članstva Crne Gore u STO ogledaju se u tome što crnogorski izvoznici dobijaju garanciju da će biti tretirani na tržištima ostalih članica po tačno utvrđenim pravilima, a da će i na tržištu Crne Gore stranim robama i uslugama će takođe biti olakšan pristup.

Koristi

On je istakao da STO nije institucija ,,slobodne trgovine“ već sistem pravila u cilju promocije slobodne konkurencije, kao i da je pogrešna procjena da će članstvo nanijeti štetu domaćim proizvođačima.

- Naša zemlja i dalje će imati pravo da sprovodi neophodne mjere da bi zaštitila svoje proizvođače u slučaju poremećaja koji bi izazvali strani proizvodi.

Integracija u globalne trgovinske tokove zahtijeva dosta truda i donijeće koristi našoj privredi, samo ako se prestane posmatrati kao cilj sam po sebi, već isključivo kao oruđe u službi razvoja. To će umanjiiti troškove poslovanja u zemlji, privući investicije i proširiti kanale distribucije, kao i primjenu prihvaćenih standarda, čime će povećati konkurentnost naših proizvođača - kaže Šćepanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik